Hva er egentlig en ingeniør? Det er ikke rart at man kan undre seg, for det er bred yrkesgruppe. Som en ren definisjon er en ingeniør en yrkestittel man har når man har fullført en utdannelse innen ingeniørfag – en sirkeldefinisjon som ikke gjør oss stort klokere. Ser vi på den faktiske betydningen av ordet ingeniør lærer vi litt mer: det kommer av latinske ingenium, som betyr “oppfinningsevne” eller “begavelse”. Så – en ingeniør er en oppfinner? Ja, definisjonen er faktisk ikke så banal som den høres ut. For en ingeniør jobber gjerne med tekniske ting, og etterhvert som teknologi har utviklet seg, har også ingeniørtittelen blitt langt mer variert. Ingeniører bygger broer, oljeplattformer og planlegger veier, designer mobiltelefoner og TVer, programmerer kontorprogramvare og dataspill. Denne bredden gjør at et faktum tegner seg uungåelig opp: noen ingeniører må ha det fantastisk gøy på jobb. Og ja, noen av dem har det. Bare spør Andreas Helle.
Tørt studie gir morsom jobb
Smak litt på ordene “Sivilingeniør i kjemi”. Hva tenker du på? Utvikling av medisiner? Av såpe? Av nye e-stoffer å putte i pølsene? Vi kan ikke garantere at Andreas Helle aldri var innom en av disse yrkesvalgene, men hva landet han på? designe fyrverkerishow. De fleste av oss har skutt og raketter på nyttårsaften, men ikke mange har lagt mye tanke i planleggingen og gjennomføringen av de store showene som en profesjonell pyrotekniker kan sette opp. Det krever lange forberedelser, innkjøp av dyrt pyroteknisk utstyr, en stor dose tålmodighet og en sær interesse for å se ting eksplodere i glitrende farger. Ikke bare synssansen skal stimuleres. Hørselen er en viktig del av showet, og kombinert med musikk kan det bli en utrolig sterk opplevelse å være vitne til et godt forberedt show. I NM i Berlin sprengte Andreas hele 650 kg fyrverkeri i luften til lyden av Edvard Griegs mektige Dovregubbens hall. NM var gøy, ikke bare for deltagelsen – da er man så konsentrert at man ikke rekker å nyte – men også på grunn av de andre deltagernes storslåtte show.
Fyrverkeri på egen fest
Vil du følge i Andreas eksempel og sette et ekstra preg på en festlig aften kan du det, men husk at det er begrenset hvor mye fyrverkeri man har lov til å skyte opp som privatperson. Hva slags utstyr som selges har blitt stadig mer begrenset, ettersom ulykkene har hopet seg opp år etter år. Folk brenner i beste fall hull i klærne, og i verste fall mister de synet eller det som verre er av raketter på avveie. Man skal respektere at det er sprengstoff man leker med. Så for den store festen, kjøp inn effekter fra partyking, kanskje la folk kle seg opp eller ut, sørg for snacks, drikke og underholdning nok og ønsk velkommen med et stort smil om munnen – men la Andreas Helle og resten av de ansatte i North Star Fireworks ta seg av fyrverkerishowet. For det er som Andreas sier. Man nyter aldri sitt eget show.