Ikke gå i fella når du har penger på bok

Nordmenn har fått et ganske slepphendt forhold til penger. Det er kanskje ikke så rart, da vi har opplevd en formidabel vekst i økonomien gjennom de siste 40 årene. Selv om vi har opplevd kriser og nedgangstider, ser det alltid ut til at vi lander med beina på bakken.

Men mange går i fella når de har solgt eller har fått ekstra penger på bok. Det kan starte med at man skal jobbe litt mindre fordi man nå har penger til rådighet, eller at man faktisk blir syk. Da er det lett å bruke opp pengene man har skaffet seg. Derfor anbefaler også vi at du investerer pengene i noe verdifullt. Hva kan så disse tingene være?

Kjøp deg eiendom

Det mest vanlige er å kjøpe eiendom. Dette låser pengene dine på en fin måte, og avkastningen er relativt sikker. De siste 20 årene har boligprisene økt mer en inflasjonen. Men man skal huske at boligboblen kan sprekke når som helst.

Kjøp deg aksjer

Aksjer er derfor kanskje den sikreste investeringen man kan gjøre. I dag kan man kjøpe og selge ganske fritt, men en pakke som banken din har satt sammen er nok det beste. De vil ta hensyn til risiko, etikk og langsiktighet. Skal du legge av penger som skal vokse over tid, er det lurt å spre risikoen over mange aksjer. Aksjer er gode fordi de gir penger til bedrifter som kan betale til bake over tid. Dermed har de muligheten til å skaffe seg en markedsandel som kan gi dem stort overskudd.

Lån bort pengene med rente

Man kan også begynne som långiver. Det er flere aktører som hjelper utlånere og lånere til en enklere hverdag, og slike lån kalles folkefinansiering eller crowdfunding. Grunnen til at dette er fornuftig er at du tjener penger mens du sover, og de som låner pengene kan realisere drømmer til en god rente.