Havfarmer vil gi oss sunn sjømat!

Hva er en havfarm? Fremtiden i fiske, mener mange. I samarbeid med det tradisjonsrike kinesiske verftet CIMC Raffles i Yantai, som ligger i provinsen Shandong i Kina, bygger Nordlaks det de ser på som sin fremtidsvisjon av hva norsk lakseoppdrett skal være. Verftet fikk oppdraget i konkurranse mot 15 andre verft, og er stolte av prosjektet. Havfarmen er formet som et skip som er forankret på svai utaskjærs, og anlegget rører på seg innenfor en kilometers diameter. Den er den første av to avtalte konstruksjoner. Plasseringen er permanent, og vil være i et havområde sørvest for Hadseløya som ligger i Nordland fylke. At anlegget ligger til havs er et tiltak mot lakselus, og har flere miljømessige fordeler også. Nordlaks beskriver hele prosessen som spennende og lærerik, og et utfordrende arbeid hvor mange fagmiljøer har jobbet sammen for å realisere prosjektet. Et permanent anlegg må være svært robust, og er planlagt å tåle å ligge i 25 år i sjøen uten dokksetting under tiden.

Norge langt fremme på bærekraftighet

Norge er en fiskerinasjon, og vi er også et av de landene i verden som har en tydeligst miljøprofil. Det offentlige Norge jobber både med å lovfeste miljøtiltak, men også med å belønne private initiativ om er med på å støtte bærekraftig utvikling. Det var derfor ikke rart at Nærings- og fiskeridepartementet var tilstede under signeringen av kontrakten, og har kommentert at ordningen med utviklingskonsesjoner nå har begynt å bære frukter. Havfarmen er et ledd i en viktig prosess som gir norsk havbruksnæring ny teknologi og kunnskap, og beveger bransjen fremover. Det er viktig for å holde Norge på topp en en fiskerinasjon, for å opprettholde en økonomi som kan bære velferdsstaten i fremtiden, og skape arbeidsplasser og verdier langs kysten. Som nasjon har også Norge et ansvar for å fortsette å dekke verdens økende behov for sunn sjømat, på en måte som er bærekraftig, holder bestanden innenfor en ansvarlig størrelse og ikke påvirker miljøet i negativ grad. Hensikten med utviklingskonsesjonen var utvikling av ny teknologi, og Havfarmen er et bevis på at tiltaket fungerer. Den første blir en syretest både på OM flere enn to skal bygges, og også hvordan teknologien skal brukes i andre sammenhenger.

Det sunneste kommer fra havet

Det er liten tvil om at helse aldri har vært så trendy i norske hjem som det er i dag. Gang på gang har forskning dokumentert hvor godt sjømat er for kroppen. Kanskje i hovedsak er det på grunn av den sunne oljen Omega 3, som mange fiskeriprodukter er rike på, samt at både fisk og skalldyr er en god kilde til protein. Vi er heldige som bor i et land hvor fiskeri er en så stor og viktig næring. Det gjør blant annet at vi har lavere priser enn mange andre land på sjømat av fantastisk høy kvalitet. Hvorfor ikke invitere vennene til en sjømatmiddag med norske spesialiteter? I norske ferskvaredisker får du nydelige krabber og hummer, fersk laks og torsk og reker og alt annet som gjør at du kan diske opp flere retter. Trenger du noen kjappe kroner på kontoen før du handler inn, så bruk forbrukslånkalkulator hos Sambla for å sammenligne lån før du søker.